Cuketový chleb

Zdravíčko všem čtenářům a mým milým :)

Podzim nám začal. Teď nám před 14 dny trošku více sprchlo, ale po měsíčním suchu, to bylo potřeba. Je mi líto těch, kde té vody měli trochu více a byli vyplaveni. Nicméně zpátky k dnešnímu článku a pro dnešek jsem pro vás připravila docela snadný recept na domácí pečivo a to cuketový chléb. Samozřejmě by ho měl zvládnout i ten, kdo nemá doma pekárnu :)

Konzistence chleba je pěkně vláčná a jak se vlastně připraví?

Suroviny: 500g chlebové mouky (já to kombinuji na půl pšeničnou se žitnou), 300g cukety (je vhodné tam přidat i jednu menší mrkvičku), 1 lžička soli, 1 lžička cukru, půlku čerstvého droždí, hrst slunečnicových semínek, lze přidat i trošku drceného kmínu (může to být nahrazené i lžičkou pepře), 140 ml teplé vody, 3 lžíce  olivového oleje ( může být  i sezamový, makový nebo řepkový za studena lisovaný), sezam na posypání (můžete použít i jiná vhodná semínka podle chuti)

Postup:

Nastrouháme si na jemném struhadle cuketu (můžeme i 1 menší mrkvičku). Do mísy si přesejeme mouku. Přidáme slunečnice, cukr, sůl, kvasnice a zamícháme. Uděláme důlek a přidáme  vodu s olejem. Nakonec přidáme cuketu. Trochu to zamícháme s řádně to propracujeme, aby se všechny suroviny spojily. Popřípadě si namočíme ruce vodou, aby se tolik těsto nelepilo na ruce.

Vyválíme menší váleček. Těsto dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Potřeme vodou. Uděláme do chleba nějaké  zářezy (ornamenty) a posypeme sezamem. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout na teplém místě. Pečeme při 160° 45 minut.  Nezapomínejte na to, že každá trouba peče jinak a proto popřípadě regulujeme teplotu. Chléb by měl mít zlatavou barvu.

Dobrou chuť :)




Máte také zkušenosti s domácím pečením? Máte vyzkoušený nějaký recept na chleba nebo jiné pečivo?

Podařilo se mi zprovoznit i video, jak chléb vyrábím ZDE 

Komentáře

  1. Chleba si doma peču a tak mě cuketový zaujal.Docela bych ho vyzkoušela.Buchta z cukety je moc dobrá a tak bude i chleba.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, to by mě nikdy nenapadlo dát do chleba cuketu. Dřív jsem hodně pekla domácí pečivo, ale od té doby, co chodím do práce už na to nemám tolik času a prdím na to :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. K výrobě chleba ani toho klasického jsem se zatím neodhodlala, ale jednou to chci určitě zkusit. O cuketovém chlebu slyším prvně, vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Občas jsem chleba upekla, ale teď jsem od toho nějak upustila. Věřím, že tento cuketový chlebík je dobrý. S cuketou se docela kamarádím, takže vím, že se s ní nic nezkazí.
    Díky za návštěvu na mém blogu a přeji hezké dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím, že bys něco špatného nenabízela, ale u nás nemáme cuketu v oblibě. Řeknu naplno - nikdo to nechce. Takže ani do buchty nebo do placků a do chleba už vůbec ne. Jinak pekárnu máme a občas v ní peču. Jinak pochválím, jak máš ten postup hezky zpracován.

    OdpovědětVymazat
  6. Dělám jednoduchý chléb v troubě a většinou ho skoro celý spořádám ještě horký :D

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá docela dobře, u nás ale nikdo cuketu moc nemusí. Mám ověřený recept na chléb, jednoduchý, ze špaldové mouky, a nedám na něj dopustit, už mám o něm rozepsaný článek :).

    OdpovědětVymazat
  8. Já pořád něco peču, ať slané či sladké :o) Ráda vyzkouším tenhle chleba, nějakou cuketu ještě mám.
    Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě dobrý způsob uplatnění cuket. Já tedy doma nepeču, ale o to víc držím palce těm, co to dělají a hledají pro to stále nové inspirace :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Fakt? Chleba z cukety? Vypadá výborně, musím vyzkoušet.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za podporu. Ráda tě tu opět uvidím ;)