Cuketový chleb

Zdravíčko všem čtenářům a mým milým :)

Podzim nám začal. Teď nám před 14 dny trošku více sprchlo, ale po měsíčním suchu, to bylo potřeba. Je mi líto těch, kde té vody měli trochu více a byli vyplaveni. Nicméně zpátky k dnešnímu článku a pro dnešek jsem pro vás připravila docela snadný recept na domácí pečivo a to cuketový chléb. Samozřejmě by ho měl zvládnout i ten, kdo nemá doma pekárnu :)

Konzistence chleba je pěkně vláčná a jak se vlastně připraví?

Suroviny: 500g chlebové mouky (já to kombinuji na půl pšeničnou se žitnou), 300g cukety (je vhodné tam přidat i jednu menší mrkvičku), 1 lžička soli, 1 lžička cukru, půlku čerstvého droždí, hrst slunečnicových semínek (může to být nahrazené i lžičkou pepře), můžeme přidat i trošku drceného kmínu, 140 ml teplé vody, 3 lžíce  olivového oleje ( může být  i sezamový, makový nebo řepkový za studena lisovaný), sezam na posypání (můžete použít i jiná vhodná semínka podle chuti)

Postup:

Nastrouháme si na jemném struhadle cuketu (můžeme i 1 menší mrkvičku). Do mísy si přesejeme mouku. Přidáme slunečnice, cukr, sůl, kvasnice a zamícháme. Uděláme důlek a přidáme  vodu s olejem. Nakonec přidáme cuketu. Trochu to zamícháme s řádně to propracujeme, aby se všechny suroviny spojily. Popřípadě si namočíme ruce vodou, aby se tolik těsto nelepilo na ruce.

Vyválíme menší váleček. Těsto dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Potřeme vodou. Uděláme do chleba nějaké  zářezy (ornamenty) a posypeme sezamem. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout na teplém místě. Pečeme při 160° 45 minut.  Nezapomínejte na to, že každá trouba peče jinak a proto popřípadě regulujeme teplotu. Chléb by měl mít zlatavou barvu.

Dobrou chuť :)

Máte také zkušenosti s domácím pečením? Máte vyzkoušený nějaký recept na chleba nebo jiné pečivo?

Komentáře