Výroba másla

Zdravíčko čtenáři :)

Jak se dneska máte? Já díky svojí nové práci více unaveně. Jsem šťastná, že mám občas trošku volna na odpočinutí. Bohužel ani na blog díky tomu nemám moc čas psát. Když mám volno, tak ho raději trávím někde venku nebo v klídku si odpočívám. Tak dvanáctky dají zabrat, ještě k tomu, když na ně chodíte pořád a několik dní vtahu. 
Díky menšímu volnu jsem dneska přišla s receptem a to: Jak si vyrobit domácí máslo. Nemohu říci, že se to u nás doma dělá často, ale už párkrát jsme ho zkoušeli.

VÝROBA DOMÁCÍHO MÁSLA

Na výrobu domácího másla potřebujete přešlehat smetanu a ruční šlehač, 

Smetanu šleháme tak dlouho než, budeme mít ušlehanou klasickou šlehačku. Tímhle, ale výroba másla nekončí. Pokračujeme ve šlehání. V momentu se smetana začíná pomalu měnit na máslo a oddělovat od sebe podmáslí.  Poté odstředíme a vytlačíme přebytečné podmáslí.

Hotové máslo v mystičce - můžete ho třeba namazat na chleba a v hrnečku podmáslí, které se může přidat při výrobě chleba.

Pokud smetanu nezpracujete celou k výrobě másla, můžete ji ušlehat a umístit na vršek 
alžírské kávy :)

A co vy čtenáři! Už jste se taky někdy pouštěli do výroby domácího másla?


Komentáře

  1. Ovšem lépe je když je trochu nakysla.. Kousek od nás v Maslovicich je muzeum másla, ačkoli se jmenuji podle majitele panství Másla, zbudovat takové muzeum se tam hodilo..

    OdpovědětVymazat
  2. Doma jsem máslo ještě nikdy nevyráběla. Tvůj návod je zajímavý, měla jsem vždycky pocit, že je na jeho výrobě něco extrémně složitého, ale jak vidím, tak to těžké není :) Přeji ti hezký zbytek víkendu!

    OdpovědětVymazat
  3. Raději než tlouct máslo, tluču špačky.

    OdpovědětVymazat
  4. Vyrobit si doma máslo jsem už uvažovala.Baví mě takové věci.Peču si pravidelně chleba a dělám domácí lučinu.Myslím,že tvůj návod ráda vyzkouším.
    Měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
  5. Ou, při dvanáctkách bych zapomněla, že nějaký blog vůbec existuje, jsi dobrá, že se sem přece jen občas přijdeš podívat a píšeš takhel zajímavé články. :) Hele, domácí máslo jsem nikdy nezvažovala, ale něco mi říká, že jestli se pořád bude takhel zdražovat, čeká mě asi vlastní farma. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Stloukla jsi dost smetany, aby bylo máslo lahodné?!

    OdpovědětVymazat
  7. Já máslo vůbec nejím, ale můj muž ho má moc rád a udělat si ho doma zní dobře a jistě ho vyzkouším děkuji moc za recept.
    Drž se v práci !

    OdpovědětVymazat
  8. To chápu, že s dvanáctkami je to náročné. :/ Domácí máslo jsem ještě nezkoušela. :O

    OdpovědětVymazat
  9. Mě se líbí ten poslední obrázek .-) Vím, že v dětství se mi stávalo, že jsem smetanu přešlehala, ale máslo jsme nikdy nedělali .-) Ať se daří v práci.

    OdpovědětVymazat
  10. Jednou jsem skoro vyrobila máslo - nechtěně. Právě když jsem šlehala šlehačku a šlehala a šlehala, až byla najednou nějaká přešlehaná :D Ale máma ji tenkrát použila ještě ke zdobení, možná to nastavila pudingem a sešlehala do krému, už si nepamatuju. Ale že jde ze šlehačky udělat máslo, to už vím :-)
    Musím pochválit dobrý popis návodu a pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že jsem ho jednou vyrobila právě přešleháním šlehačky, ale bylo to omylem, máslo jsem v úmyslu vyrábět tenkrát neměla :D.

    OdpovědětVymazat
  12. Už jsem tento recept vyzkoušela, dělala jsem ho kdysi a měla i na starém blogu, ale abych ho dělala pravidelně, tak ne. Nepřišlo mi to moc efektní a už vůbec ne levnější, jak se kdysi propagovalo. :) Ale je pravda, že tu chuť to mělo.

    OdpovědětVymazat
  13. Poslední dobou blog omezuji hodně, ani ne tak kvůli práci, ale z jiných důvodů. Výroba másla zdá se, je v dnešní době jednodušší. Pamatuji si když jsem vyráběla máslo v dřevěné máselnici :D, dalo to víc práce, pokud smetany bylo více. A jako v sedlácké rodině jsme smetanu měli každý den. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za podporu. Ráda tě tu opět uvidím ;)