Tymiánová bagetka

Zdravím vás u dalšího článku


Určitě si každý rád ochutná jakoukoliv jednohubku, buď ve větším či menším množství.
Poslední dobou se u nás peče jen domácí pečivo, ať se jedná o bábovku, buchtu, či chleba a housky. Teď jsme vyzkoušeli i bagetky a to tymiánové. Byly výborné a voňavé. Taky proč by nám to nechutnalo, domácí věci jsou kvalitnější a nedávají se tam různé přídavné látky.

JAKŽE SE VLASTNĚ TAKOVÁ DOBROTA PŘIPRAVÍ?
POTŘEBUJEME: 500g hladké mouky, 20g droždí, 15g cukru krupice, 1 lžička soli, 1 vejce, 80g oleje, 225g syrovátky nebo vody, 10 snítek tymiánu, 50g mletého  lněného semínka a slunečnice

Těsto připravíme tak, že do mísy nasypeme mouku, semínka, vajíčko, rozdrobené droždí, cukr, sůl, přilijeme olej, vlažnou vodu nebo syrovátka + nasekaný tymián.
Vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout asi 45 min. Nejlepší je si těsto připravit v domácí pekárně či robotu, ale samozřejmě to jde i ručně pomocí vařečky. Po odležení těsto  rozdělíme na čtyři části, ze kterých uděláme válečky do tvaru bagetky. Dáme je na plech a nožem do nich uděláme na povrchu šikmé zářezy, opět přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Tentokrát cca 20 min. Poté vykynuté bagetky potřeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 15 minut.  Po vychladnutí  je nakrájíme na plátky, namažeme třeba tuňákovou nebo rybičkovou pomazánkou a můžeme podávat.

Bagetky při kynutí.

Upečené bagetky.

Tuňáková pomazánka s koprem.

 Naservírované jednohubky z bagetek a k tomu popíjíme i chutné svařené víno :)

Doufám, že jsem vám udělala, alespoň trošku chuť a vyzkoušíte je taky. Třeba o příštím víkendu :)
Zatím se mějte spokojeně a nebuďte smutní, když né vždy je pěkné počasí.


Komentáře

  1. Martinko, bagetky určitě vyzkouším, domácí pečivo je prostě nejlepší!
    Zaujala mě ta pomazánka, s koprem jsem tuňákovou nikdy nedělala, já do ní dávám kapary.
    Přeji pohodový pátek, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tak ty vypadají skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tymián jako koření zrovna nemusím, něčím mě dráždí, ale úplně živě si dovedu představit, jak bych do toho dala třeba medvědí česnek! Díky za tip :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že se tam hodí i jiné bylinky. Já jsem tam dala třeba ještě dobromysl a šalvěj.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za podporu. Ráda tě tu opět uvidím ;)